אם את חשה שנפגעת פיזית או רגשית במהלך הלידה שלך, יש לך כמה אפשרויות פעולה.
הרשומה הרפואית
לפני הכל, רצוי לקבל לידייך את הרשומה הרפואית שלך. בכל בית חולים יש מחלקת רשומות רפואיות המאגדת את כל המידע הרפואי ומחויבת לשמור אותו אצלה. המידע אודות אשפוז נשמר לפי חוק במשך 20 שנה כך שאין לך מה לדאוג אם עברו כמה שנים מהלידה שלך.
כל מטופל זכאי לקבל את המידע הרפואי שברשות המוסד הרפואי בהתאם לסעיף 18 (א) לחוק זכויות החולה. קבלת הרשומה הרפואית יכולה להיות כרוכה בתשלום. יש לכלול בבקשה פירוט של המסמכים אותם את רוצה לקבל: העתק של סיכום מחלה/ מכתב שחרור, העתק תיק אשפוז במלואו, העתק תעודות מיון (מלר”ד). במקרה של ניתוח קיסרי גם העתק דו”ח ניתוח.
- מומלץ קודם כל להגיש תלונה למחלקת פניות הציבור של בית החולים בו ילדת על מנת ליידע אותם בדבר הפגיעה. ניתן למצוא את פרטי הקשר באתר בית החולים ולרב ניתן להכניס את מלל התלונה ישירות בהודעה באתר. הגשת תלונה יכולה לסייע לך בתהליך הריפוי האישי שלך וגם לסייע לבית החולים להבין את ההשלכות של התנהלותם על היולדות ולתרום לגיבוש מדיניות חדשה המתאימה לצרכי היולדת. כמו כן, ציון שמות של אנשי צוות אשר מהם נפגעת יסייע באיתור הפוגעים ומניעת הישנות המקרים בעתיד על ידי טיפול משמעתי.
- ניתן להגיש קבילה גם לנציב קבילות לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, במשרד הבריאות. נציב קבילות מטפל בפניות, בקשות, הצעות ותלונות הציבור בנושאים שאינם קליניים וקשורים לפעילות מערכת הבריאות (כגון יחס הצוות המקצועי, שעות קבלת השירות, זמינות הרופאים, נגישות השירות וכדומה).
- אם מדובר בעבירה אתית של אנשי צוות רפואי ניתן להתלונן לנציבות קבילות הציבור למקצועות רפואיים במשרד הבריאות בטופס מקוון. נציב קבילות מטפל במקרים בהם יש חשש להתנהגות שאינה אתית או לחריגה מסטנדרט מקצועי סביר בטיפול בבית החולים או בקהילה, במסגרת הרפואה הציבורית והרפואה הפרטית.
תביעה משפטית
תביעה משפטית מטבעה דורשת השקעת משאבים רבים יותר מצד היולדת ובאי כוחה. קיימות עילות שונות להגשת תביעה נזיקית לאחר לידה.
ראשית, במקרים של רשלנות רפואית כאשר נגרם נזק ליולדת או לתינוקות. במקרים אלו יש להוכיח קשר סיבתי בין הטיפול/ העדר טיפול לבין הנזק שנגרם ותביעות אלו כוללות מסכת הוכחות מורכבת.
שנית, קיימת גם אפשרות לתביעה בגין פגיעה באוטונומיה של היולדת, גם ללא הוכחת נזק. מדובר במקרים בהם לא קיבלה היולדת מידע מספיק לגבי הטיפול המוצע או במקרים בהם לא התקבלה הסכמה של היולדת לטיפול. טיפול ללא הסכמה לכשעצמו מקים עילה לתביעה, שכן יש ערך רב לכיבוד רצון המטופל ורק במקרים חריגים לפי חוק ניתן להימנע מקבלת הסכמת המטופלת.
הפעילות של ארגון יולדות
אנו בארגון יולדות, אספנו למעלה מ 1200 עדויות של נשים שילדו בשנים האחרונות בישראל ומצאנו כי קיימות פרקטיקות מסוימות בבתי חולים ברחבי הארץ בהן ניתן טיפול ללא הסכמת היולדת ואף בניגוד מפורש להפצרות היולדת. דוגמא לכך: חתך חיץ, הפעלת לחץ בטני בשלב השני של הלידה, בדיקה וגינלית, עירוי פיטוצין ועוד.
אנו מתאגדות לפעולה ציבורית על מנת למנוע הישנות של מקרים אלו בעתיד ולהבטיח פיצוי הולם לנפגעות.
אם את חשה שנפגעת במהלך לידתך בעקבות פעולות שנעשו ללא הסכמתך, ואת רוצה להצטרף להתארגנות שלנו – אנא כתבי לנו פה.
לעיון במכתב תלונה לדוגמא שהוגש על אלימות מיילדותית בבית חולים כרמל
כתיבת תגובה