טיפול פרטני תומך ללידה חיובית, ארגון הבריאות העולמי (15.2.18 ג’נבה)
ארגון הבריאות העולמי פרסם המלצות חדשות ליצירת סטנדרטים גלובליים לנשים הרות בריאות ולהפחתת התערבויות רפואיות שאינן הכרחיות.
בכל שנה מתרחשות כ- 140 מליון לידות ברחבי העולם. רב הלידות מתרחשות ללא סיבוכים לאמהות ולתינוקות. למרות זאת, במהלך 20 השנים האחרונות, המטפלים הרחיבו את השמוש בהתערבויות, אשר בעבר נעשה בהן שימוש רק למניעת סיכון או לטיפול בסיבוך, כמו למשל שמוש בעירוי פיטוצין לזרוז לידה או ביצוע ניתוח קיסרי.
“אנו מעונינים שנשים תלדנה בסביבה בטוחה עם אנשי מקצוע מיומנים ובעלי אמצעים טכנולוגיים. עם זאת, העליה במדיקליזציה בלידות נורמליות, פוגעת ביכולתן של נשים ללדת והינה בעלת השלכות שליליות על חווית הלידה שלהן” אומר דר’ פרינסס נות’מבה סימללה, עוזר מנכ”ל במחלקת “משפחה, נשים, ילדים ומבוגרים” בארגון הבריאות העולמי.
“אם הלידה מתקדמת באופן נורמלי והאם והתינוק במצב טוב, הם אינם זקוקים להעזר בהתערבויות לזרוז הלידה” היא אומרת.
לידה הינה תהליך פיזיולוגי נורמלי, שעבור רב הנשים והתינוקות יכולה להסתיים ללא סיבוכים. אולם, נמצא במחקרים שבלידתן של נשים בריאות מבוצעת לפחות התערבות רפואית אחת. כמו כן לעיתים קרובות מבוצעות בהן התערבויות שגרתיות שאין בהן צורך ושיש להן פוטנציאל להיות מזיקות.
ההנחיות החדשות של ארגון הבריאות העולמי כוללות 56 המלצות ממחקרים מבוססים ראייתית, העוסקות בטיפול הנדרש לאם ולתינוק במהלך לידה ולאחריה. הנחיות אלו כוללות המלצות : כי לאשה תהיה בחירה של אדם שילווה אותה בלידה, לטיפול מכבד ולתקשורת טובה בין האשה למטפליה, לשמירה על פרטיות וחיסיון היולדת, לאפשר לאשה לקבל החלטות שונות, אשר כוללות בין היתר החלטות הנוגעות לאופן ההתמודדות שלה עם הכאב, תנוחות במהלך הצירים והלידה, הקשבה לדחף הטבעי שלה ללחוץ.
כל לידה היא יחודית ומתקדמת באופן שונה
ההנחיות החדשות של ארגון הבריאות העולמי הן שכל לידה הינה ייחודית ומשכה של הלידה הפעילה בשלב הראשון של הלידה משתנה מאשה אחת לאחרת. בלידה ראשונה, היא לרב לא תארך יותר מ 12 שעות. בלידות חוזרות היא בדרך כלל לא תתארך מעבר ל 10 שעות.
להפחתת התערבויות רפואיות שלא לצורך, הנחיות ארגון הבריאות העולמי קובעות כי המדד הקודם שקבע התקדמות של 1 ס”מ כל שעה בשלב הלידה הפעילה, הינו ככל הנראה לא ריאלי עבור חלק מהנשים ואין הוא מדויק בזיהוי סיכונים עתידיים. ההנחיה מדגישה שפתיחה איטית לבדה לא צריכה להיות אינדיקציה בשגרה לצורך בהתערבות לזרוז הלידה.
” נשים רבות מעונינות בלידה טבעית ומעדיפות לסמוך על גופן וללדת ללא עזרה של התערבויות רפואיות” אומר איאן אסקו, מנכ”ל במחלקת “פריון ומחקר” בארגון הבריאות העולמי “גם כאשר התערבות רצויה או נדרשת, מעורבות האשה בקבלת החלטות לגבי הטיפול הניתן, הינה חשובה להבטחת המטרה של חווית לידה חיובית.”
טיפול ברמה גבוהה לכל הנשים
שימוש בהתערבויות רפואיות שלא לצורך הינו נפוץ בקרב אוכלוסיות בעלות הכנסה נמוכה- בינונית וגבוהה, לעיתים תוך יצירת נטל על מדינות אשר גם כך הינן דלות אמצעיים ובכך גדל הפער בין נשים שונות.
מאחר ויותר נשים בוחרות ללדת במוסדות רפואיים עם צוותים מיומנים, מגיע להן לקבל טיפול איכותי. מידי יום כ- 830 נשים נפטרות ברחבי העולם כתוצאה מסיבוכים המיוחסים להריון, ללידה או לאחר הלידה. רב המקרים הללו ניתנים למניעה על יד מתן טיפול איכותי בהריון ובלידה.
במוסדות רבים, נשים זוכות לטיפול שאינו מכבד באופן המהווה הפרה של זכויות האדם שלהן ואשר מונע מהן לקבל טיפול איכותי בלידתן. במקומות רבים בעולם, המטפל שולט בתהליך הלידה, דבר אשר חושף את אותן נשים בריאות להתערבויות רפואיות שאינן לצורך המפריעות לתהליך הטבעי של הלידה.
לקבלת תוצאות מיטביות לאם ולתינוק מהבחינה הפיזית, הרגשית והפסיכולוגית, יש צורך במודל טיפולי בו המוסדות הרפואיים מעצימים נשים לקבלת טיפול המתמקד באם ובתינוק.
מטפלים רפואיים צריכים להבהיר לאשה היולדת שאורך הלידה משתנה בין אשה לאשה. על אף שרב הנשים רוצות לידה טבעית, הן צריכות גם להכיר בכך שלידה יכולה גם להיות ארוע בלתי צפוי ומסוכן וכי יש צורך במעקב צמוד ולעיתים אף בהתערבויות רפואיות. גם כאשר יש צורך בהתערבויות רפואיות, נשים מעונינות לחוש תחושת מימוש עצמי ושליטה באמצעות מעורבותן בקבלת החלטות ועל ידי שהות יחד עם תינוקן בסמוך לאחר הלידה.
לקריאת כל סעיפי 56 ההמלצות המבוססות ראייתית: לידה רכה- המלצות ארגון הבריאות העולמי 2018
תרגום לעברית: אליזבת ברנט