קיימים שני סוגי מענקים ליולדות המשולמים מכספי הביטוח הלאומי של המבוטחת. מענק אחד הוא מענק לידה, שזוהי מתנה עבור התינוק שנולד. מענק אשפוז, זהו סכום כסף המשולם לכיסוי הוצאות הלידה.
מענק לידה
גובה מענק לידה לשנת 2023
ילד/ה ראשון/נה 1,923 ש”ח
ילד/ה שני/ה 865 ש”ח
ילד/ה שלישי/ת ואילך 577 ש”ח
תאומים/ות 9,613 ש”ח
שלישיה 14,420 ש”ח
זכאות
תושבת ישראל או אשת תושב ישראל
אשה שעבדה בישראל 6 חודשים רצופים בסמוך ללידה או שבן זוגה עבד בתקופה הנ”ל
יולדת לאחר שבוע 22 (גם לידה שקטה)
איך תובעים מענק לידה?
יולדת בבית חולים מציגה לאחר הלידה את תעודת הזהות שלה ופרטי חשבון בנק ולשם משולם מענק הלידה.
יולדת בית מגישה ללשכת הבריאות המחוזית תצהיר מיילדת או תעודת רופא שנכחו בלידה ומצהירים כי הלידה התקיימה לפי חוזר משרד הבריאות.
יולדת בית שילדה בלידה אנאסיסטד (ללא לווי מיילדת מוסמכת או רופא) ושלא לפי חוזר מנכ”ל משרד הבריאות לא זכאית למענק לידה.
ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי
ניתן להגיש ערעור על החלטת המוסד לביטוח לאומי לבית הדין לעבודה בתוך 12 חודשים.
מענק אשפוז
מענק אשפוז זהו סכום הכסף שביטוח לאומי מעניק ליולדת לכיסוי הוצאות הלידה. ביטוח לאומי חתום על הסכמים עם בתי החולים ולאחר הלידה הכסף מועבר הישיר מביטוח לאומי אל בית החולים בו ילדה היולדת.
מי זכאית למענק אשפוז?
יולדת שהזדקקה לאשפוז
יולדת שזכאית למענק לידה
מי שאינה תושבת ישראל או בן זוגה אינו תשוב ישראל צירכה לגשת לביטוח לאומי לפני הלידה לבדוק זכאות.
יולדת בחו”ל רשאית להגיש תביעה למענק אשפוז
איך המענק משולם לבית החולים?
הכסף מועבר ישירות לבית החולים לאחר הלידה.
גובה מענק האשפוז
גובה מענק האשפוז מחושב לפי 4.5 ימי אשפוז והוא עולה מספר פעמים בשנה.
גובה מענק האשפוז עומד היום על 15,691 ש”ח (החל ב- 01.01.2023).
עבור פג בית החולים יקבל סכום נוסף עבור אשפוזו בסך 248,975 ש”ח.
ניתן גם לתבוע את מענק האשפוז אם את מבוטחת שילדה בחו”ל.
האם היולדת מחויבת לאשפוז למשך 12 שעות לאחר הלידה?
לא!
בעבר היה נהוג לחשוב שכן. על מנת לוודא שבתי החולים מעניקים את מלוא הטיפול ליולדת נקבעו סטנדרטים לטיפול ביולדת ובינהם נכלל גם אשפוז של 12 שעות. עקב התניות של המוסד לביטוח הלאומי כלפי בתי החולים, יש בתי חולים המאיימים על יולדות המעונינות להשתחרר הביתה לאחר הלידה בטענה שלא יקבלו מענק לידה או יאלצו לשלם מכיסן על שווי מענק האשפוז.
היום- אין חובת אשפוז של 12 שעות ליולדות בבית חולים. לאחר שעו”ד אליזבת ברנט ניהלה תיק נגד ביטוח לאומי בו יולדת השתחררה לביתה לאחר לידה בבית חולים לפני תום 12 השעות המומלצות. הביטוח הלאומי סרב לשלם לה מענק לידה ובית החולים תבע את מלוא שווי מענק האשפוז. עמדתינו היתה שלא ניתן לשלול חירותן של נשים לאחר לידה ולרתק אותן לבית חולים. פגיעה בחירות האשה להשתחרר לביתה לאחר הלידה מהווה פגיעה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו ואינה על פי חוק. עמדתינו התקבלה על ידי המוסד לביטוח לאומי ובית החולים משך את התביעה. בהמשך הוציא משרד הבריאות נוהל האוסר על ריתוק נשים למוסד רפואי לאחר לידה (למעט יולדות בית המגיעות לאחר לידה לאשפוז, שם טרם נקבע תקדים משפטי אולם ההגיון אומר שאין לרתק יולדות בית בדיוק מאותם נימוקים).
בעקבות התיק שלנו, יצאה הנחיה של משרד הבריאות למנהלי בתי החולים ביום 23.11.2020 המתייחסת לחוזר מנהל רפואה 11/1977 (נוהל עבודה- התנאים לתשלום מענק אשפוז ותוספת לפג):
“אין להתייחס למשך האשפוז. היולדת זכאית לכל הזכויות (ובכלל זה מענק אשפוז המשולם ישירות לבית החולים), וזאת גם אם השתחררה לאחר מספר שעות.
לעניין זה- גם יולדת שילדה באמבולנס בדרך לבית החולים ואושפזה עם הגעתה, נחשבת כמי שילדה בבית החולים.
יש להבהיר כי שחרור מוקדם אינו רצוי, ויש לנסות לשכנע את היולדת להשאר באשפוז זמן מספיק להשגחה ראויה, ולקבלת כלל השירותים הרפואיים הנחוצים, לה ולילוד. עם זאת, אין להחתים את היולדת על התחייבות לתשלום דמי האשפוז בעצמה, או להמנע מדיווח עליה כזכאית למענק אשפוז או לכל זכות אחרת לפי חוק. אם היולדת עומדת על שחרור מוקדם שלה ושל הילוד, יש להנחותה כיצד להשלים את הבדיקות הנחוצות (כגון סקר ילודים ובדיקות שמיעה)”.
יולדות בית
לפי סעיף 94 לחוק הביטוח הלאומי, יולדת שבוחרת ללדת מחוץ לבית חולים אינה זכאית לכיסוי הוצאות הלידה שלה באמצעות ‘מענק אשפוז’ ועליה לשלם מכיסה עבור הוצאות הלידה. למעשה, סעיף החוק הזה נועד לעודד לידות בבית חולים ולא בבית בשנות החמישים, כאשר לידות בית נתפסו כמסוכנות. היום, על אף שלידות בית הוכחו כבחירה בטוחה עבור נשים בסיכון נמוך בשילוב עם ידע מיילדותי מקצועי המוצע, אין הסכם בין הביטוח הלאומי למיילדות הבית וממשיך עידוד של משרד הבריאות ללדת בבית חולים. קיים למשרד הבריאות ולבתי החולים בישראל אינטרס ברור לשמר את המצב הקיים שכן כספי הביטוח הלאומי של היולדת (ההולכים ותופחים) המשולמים לבתי החולים מהווים סכום משמעותי עבור קופת בתי החולים.
יולדת בית המעונינת להגיע לבית החולים לאחר הלידה לצורך טיפול רפואי עבורה או עבור התינוקת, לרב תתבקש להשאר בבית החולים לאשפוז של 12 שעות וזאת על מנת שבית החולים יוכלו לקבל את מענק האשפוז של אותה יולדת. גם אם היולדת מעונינת רק בבדיקת היילוד או בדיקה שלה לאחר הלידה, לעיתים מדווח לנו על הערמת קשיים מצד גורמים בבתי החולים.. לדוגמא: סרוב לקבל את התינוק לבדיקה, גביית תשלום עבור בדיקה ועוד.
אם נתקלת בפגיעה בזכויותיך בקבלת טיפול רפואי לאחר לידת בית את מוזמנת לכתוב לנו.
התחרות על היולדות
קיימת תחרות בין בתי החולים על קבלת יולדות וניתן לראות זאת במחלקות השיווק ובעבודת הפרסום שנעשית ברשתות החברתיות. בעבר הועלו טענות כי ההבטחות של מחלקות השיווק בסיורים ובאתרי בתי החולים לעיתים מטעים ולכן יצרנו את ההשוואה באפליקציה של יולדות המבוססת על מידע של יולדות, דולות ומיילדות ולא בהכרח על מה שמחלקות השיווק מספרות. ההשוואה שלנו מבוססת על התחרות הקיימת בין בתי היולדות והיא ונועדה לייצר תחרות בתחומים החשובים ליולדות. ניכר שבשנים האחרונות הצלחנו לייצר שינוי במספר תחומים, בעיקר בנושא הצטיידות של חדרי לידה באמצעים ללידה (גז צחוק, לידות מים, מוניטורים אלחוטיים).
אולם, מטרת העל בשיפור שירותי הלידה היא לקדם טיפול מכבד עבור יולדות, הכולל הליך תקין ומלא של הסכמה מדעת, כיבוד הפרטיות, חיסיון רפואי, טיפול רציף ותקשורת מיטבית בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי לשנת 2018. לשם כך יצרנו שאלון שביעות רצון של היולדת ואת מוזמנת לקרוא את הרשמים של נשים אחרות שילדו מהמוסד הרפואי בו את שוקלת ללדת ואם את אחרי לידה, אנא כתבי לנו איך היתה הלידה שלך?