מאת: תמר ענבר שחם
בחיים האישיים שלי, ובעבודתי לאורך השנים עם נשים סביב הריון ולידה, נוכחתי לדעת עד כמה משמעותית חווית הלידה בחיי אישה, ועד כמה חשוב לאפשר תהליכים של עיבוד לידה כדי לרפא ולחזק את עצמנו ברבדים מאוד עמוקים.
אתחיל בכך שעיבוד לידה לא נועד רק למי שעברה לידה הנחשבת טראומטית. גם בלידות טובות תמיד יש פער כלשהו בין מה שרצינו, ייחלנו או דמיינו לעצמנו, ובין מה שקרה בפועל. לפעמים נדמה שאם הייתה לך חווית לידה טובה, מצופה ממך לא להתעסק עם זה. תגידי תודה וזהו… אבל אני מוצאת כי הבחירה לכתוב ולדבר על הלידות שלנו, לתת ביטוי לתחושות, רגשות ומחשבות שאנו נושאות ביחס אליה, היא בחירה שתומכת בנו, מעצימה וממלאה באנרגיה חדשה. קל וחומר כאשר מדובר בלידה שיצאנו ממנה בחוויה טראומטית, שחשוב לנו להחלים ממנה.
מאחר שלידה היא אחד מ”שדות הקרב” שאנו חוות כנשים, סיפורי הלידה הם “סיפורי הגבורה” שלנו. כמו אצל כל לוחם ששב משדה הקרב, יש לנו כיולדות צורך לשתף באירועים שעברו עלינו, וכל אחת ראויה להישמע, בין אם היא חוותה ניצחון או מפלה. השיתוף נותן מענה לכמה צרכים מאוד בסיסיים בנפש.
ראשית קיים הצורך הטבעי והבריא לקבל הכרה. לייצר עדות למשהו גדול שעבר עלינו, כך שנרגיש פחות לבד בתוכו. השיתוף מאפשר לנו לתקף מול העולם את התחושות שלנו. הוא מזמין שיקופים מהסביבה ויוצר חוויה של נרמול, אחוות אחיות, קירבה והקלה.
בנוסף קיים הצורך לתרום מהניסיון שלנו לסביבה. לדעת כי מה שעברנו לא היה לשווא, כי יש לו תכלית ותועלת גם עבור אחרות. כי יש לנו אפשרות לממש את האחריות החברתית שלנו ולהטביע חותם חיובי בעולם. בין אם שיתפתי בחוויה טובה שמעניקה השראה, או בחוויה קשה שמאפשרת אזהרה ולמידה לבאות, הדבר יכול למלא אותי בתחושת סיפוק ושליחות.
צורך אחר, חשוב מאוד בפני עצמו, הוא הצורך להשמיע את קולנו – בין אם במחאה או ביקורת, ובין אם בהוקרת תודה – לדעת שהמסר שלנו עבר הלאה. לדעת שיש מי שמקשיב, שיש לנו דרך לדווח, להיראות ולהשפיע, שהכוח הוא בידיים שלנו, ואנו יכולות לשבור את קשר השתיקה.
כאשר אישה מספרת מה קרה בלידה שלה, עצם הביטוי יוצר אצלה תהליך של עיכול וריפוי, השלמה וסגירת מעגל. פתאום היא נזכרת בפרטים מסויימים שהיו, ומחברת בין הקצוות. פתאום מתבהרת לה תמונה שלמה יותר. אולי צפות בה שאלות מטרידות, ויש להן הזדמנות להתנסח בבהירות ולזמן תשובה שתעשה סדר בראש ובלב.
בתהליך של סיפור על אודות הלידה, תחושות עוצמתיות שהיה קשה לתת להן מילים מקבלות צורה ושם. התמלול מסייע לנו לנתח ולהבין מה הרגשנו בעצם, ומדוע. מהם הצרכים שלנו שהתמלאו או לא התמלאו, ואיך נוכל להשליך מכאן והלאה על חיינו בהקשרים הרלוונטיים.
פעולת הסיפור והשיח על הלידה יוצרת פרספקטיבה חדשה למאורעות, ונרטיב מחודש שמעצים אותנו. זהו תהליך תרפויטי המקרב אישה אל עצמה, ומחבר אותה לאמת ולכוחות הפנימיים שלה. עוצמת הריפוי הטמונה בכתיבה על אירועי החיים שלנו הוכחה על ידי מחקרים רבים, המלמדים כי הכתיבה והשיתוף מווסתים אותנו, מעניקים רווחה נפשית וגופנית, ומשפיעים לטובה על הבריאות במדדים הכי בסיסיים כגון סימפטומים של כאב, דיכאון, חרדה ועוד. כל זה תקף גם לגבי סיפורי הלידה.
לאורך ההיא-סטוריה יולדות סיפרו על הלידות שלהן לנשים קרובות בחייהן, אבל פעמים רבות גם הסתירו אותם. תחושות של בושה, אשמה ופחד לפגוע או להיפגע עצרו לפעמים את היכולת לשתף בחופשיות. עם כניסת האינטרנט לחיינו, החלה לפרוח תרבות סיפורי הלידה בפורומים ובקבוצות של אמהות והריוניות, ונשים גילו עד כמה הסיפור והשיתוף במידע על כל פרטיו מעצים את כל הצדדים.
איך אפליקציית יולדות קשורה לנושא?
האפליקציה של אתר יולדות היא פיתוח ישראלי נשי וחדשני, יוצא דופן וראשון בעולם, שמעניק במה משמעותית ליולדות, ומאפשר להן לשתף בצורה קצת אחרת בחוויות הלידה שלהן.
מטרת האפליקציה היא ליצור פלטפורמה של דירוגי איכות ומידע השוואתי, המשרתת נשים לקראת לידה באמצעות אינפורמציה שנאספה על ידי נשים לאחר לידה. בנוסף לליקוט וקריאה של סיפורי לידה ארוכים מרחבי הרשת, יכולה כעת האישה המתכוננת ללידה לקבל מידע מרוכז, עדכני ואמיתי הנוגע להבדלים בין מחלקות יולדות בבתי החולים השונים ברחבי הארץ.
כל אישה שילדה יכולה להוריד בחינם את האפליקציה לנייד שלה, למלא שאלון לגבי פרמטרים שונים בבית היולדות בו עברה את הלידה, ולעדכן את מאגר הידע המצטבר. הדירוג מתבצע במתן כוכבים לכל פרמטר, ובנוסף יש גם אפשרות להוסיף סיפור לידה קצר עם מה שיש לך להגיד במילים שלך על המקום, הצוות, הגישה הרפואית, התמיכה, וכל מה שתראי לנכון לשתף. באותה מידה כל אישה המתכוננת ללידה יכולה להוריד את האפליקציה ולצפות בגוף המידע ההולך וגדל.
זה קל, זה פשוט, זה גאוני… ותכלס, איך לא חשבו על זה קודם? הרי כבר שנים שאנשים מדרגים מסעדות, צימרים, בגדים בשיאין, ומה לא? הגיע הזמן שנדרג גם בתי יולדות, נשקף מצב אמיתי בשטח, ובכך נשפיע על בתי החולים וניתן להם תמריץ להשקיע בשיפור אמיתי של השירות בהתאם לביקושים.
ידע הוא כוח ומאפשר לנו בחירה טובה יותר. כאשר הידע מגיע מהנשים היולדות עצמן שנותנות ציונים לבתי החולים, ללא פילטרים, מיסוך שיווקי או אינטרסים נסתרים, הוא אמין ומדויק יותר. החזון של שיתוף ישיר בין נשים קורם עור וגידים – אנחנו לא תלויות רק במסרים המתווכים העוברים אלינו מבתי החולים עצמם.
ידוע שמחלקת יולדות היא המחלקה הכי מכניסה לבתי החולים באשר הם. כל לידה שמתרחשת, או אפילו רק נרשמת שם, מזכה את המוסד ב-16,000 ש״ח, ואת אלה אנחנו דורשות שישקיעו בנוכחות של מספיק מיילדות ורופאים, בהדרכות מקצועיות שוטפות, במתן יחס מכבד וסבלני לכל יולדת, בפסיליטיז וציוד התומכים בלידה טובה… ולא רק בשיפוץ חדרים מעוצבים, התקנת טלוויזיות וסיורי מכירות של המחלקה.
מבחינתנו – חסל סדר ביטול תלונות והשתקת מחדלים, שקרים בוטים שנמכרים ליולדות, והדחקה של בעיות וכאבים מתחת לשטיח. כעת יש לנו מקום לספר, להנכיח, לגלות שאנחנו לא לבד, לטוב ולרע. בתי החולים באשר הם יהיו חייבים להתייחס לזה וליישר קו, לשפר תנאים, כאשר יראו את השפעת הדיווחים על כמות היולדות הבאות בשעריהם. ראינו את זה קורה בעבר בזכות המיזם והאתר של “זהר כבר בדקה” שחוללה מהפכת מידע בתחום הלידות בישראל, וכעת זה עוד צעד ענק קדימה, למקום שיתופי וקהילתי יותר, שנמצא בהישג ידנו בזכות הטכנולוגיה.
מחקרים רבים בפסיכולוגיה ונפש האדם מוכיחים כי אושר נרכש לאו דווקא בזכות משהו טוב שקרה לנו, אלא בזכות תחושת משמעות. המעבר שלנו כיולדות מעמדה פסיבית לאקטיבית מאפשר לנו בריאות נפשית ומחזק את יכולת ההחלמה גם אם עברנו אירוע טראומטי.
הידיעה שיש לנו כעת מקום מסודר לדווח בו על מה שעברנו בלידה, פלטפורמת דירוג שיוצרת מצב בו בתי חולים מאכזבים יתחילו לשלם מחיר, בתי חולים מעצימים יתחילו להרוויח, וכלל בתי החולים יבינו כי משתלם להם לתת שירות טוב יותר ליולדות – מעניקה תחושה של עוצמה והשפעה שלא תסולא בפז.
בעיני אנחנו – היולדות, הדולות, וכל מי שנושא הלידה בוער בדמה, צריכות לתפוס את ההזדמנות בשתי ידיים הזו ולנכס לעצמנו את הזכות לשתף מידע בפומבי, ובהיקף רחב. הגיע הזמן שניתן לעצמנו את הרשות, נפסיק לחכות לשינוי שיגיע מלמעלה, ונביא אותו במו ידינו, מלמטה.
כתבה: תמר ענבר-שחם
מלווה נשים במעגלי החיים, בתהליכי יצירה, ביטוי עצמי, לידה ויציאה לאור . מנחה טקסי מעבר ומעגלים לנשים בנקודות מפנה ושערים משמעותיים – לקראת לידה, חתונה, בת-מצווה, לאחר אובדן או פרידה, ועוד. כותבת שירה נשית המעניקה קול ועדות לחוויות פריון, הריון ולידה, ומתכתבת עם תהליכי הטבע, הגוף, הנפש והרוח. האתר של תמר
כתיבת תגובה