מחקר רפואי מביה”ח הילקרסט בקליבלנד מראה כי דחיית הרחצה הראשונה של התינוק בלפחות 12 שעות מעלה את שיעורי ההנקה. בית החולים, ורבים אחרים במערכת הבריאות, אימצו את המדיניות החדשה.
מאת Brie Zeltner, The Plain Dealer
תרגום לעברית : אלמוג שביט קאשי
21/1/2019
קליבלנד, אוהיו- קליניקת קליבלנד שינתה את המדיניות שלה לגבי רחצת ילודים בעקבות מחקר אשר ערך הצוות הסיעודי בביה”ח הילקרסט, בו נמצא כי השהיית הרחצה הראשונה של התינוק מעלה באופן משמעותי את שיעורי ההנקה הבלעדית (הנקה ללא תוספת פורמולה).
כעת, בכל בתי החולים של הקליניקה, למעט ביה”ח אקרון ג’נרל אשר עדיין מטמיע את השינוי- צוות חדר הלידה ממתין לפחות 12 שעות בין הלידה לרחצה הראשונה של הילוד.
בדרך כלל, תינוקות נרחצים בספוג מיד לאחר הלידה משום שבעבר אנשים “די נגעלו” מהשכבה הטבעית של דם ומי שפיר המכסים את התינוק- מסבירה הת’ר דיצ’וצ’יו, מחברת המחקר ומומחית לפיתוח מקצועי סיעודי. בביה”ח הילקרסט בו עובדת דיצ’וצ’יו, מרבית התינוקות היו נרחצים בתוך שעתיים מרגע הלידה.
“כך עשינו זאת מאז ומעולם”, היא מספרת, אך היא ואחרים מצוות בית החולים לא הצליחו למצוא שום הסבר רציונלי לנוהג זה. “לבסוף הגענו לנקודה בה שאלנו- ‘למה’?”.
דיצ’וצ’יו אומרת כי המחקר נוצר בעקבות עליה במספר האימהות אשר ילדו בהילקרסט בשנים 2014-2015 וביקשו להשהות את הרחצה הראשונה.
“אימהות הגיעו לביה”ח עם הבקשה הזו כחלק מתוכנית הלידה הכתובה שלהן”, היא מסבירה. “הן קראו על זה באינטרנט בבלוגים לאימהות, ושמעו על זה מחברות”.
ביה”ח ניסה להעלות את שיעורי ההנקה הבלעדית שלו כאשר לנגד עיניו המטרה הסופית של 72 אחוזי הנקה בלעדית. מחלקת הבריאות של ארה”ב שמה לה למטרה להגדיל את שיעור התינוקות היונקים באוכלוסייה (לפחות בשלב הראשון) לכ-82 אחוזים.
בתחילת אפריל 2016, דיצ’וצ’יו והאחיות בביה”ח הילקרסט במייפילד הייטס בקליבלנד החלו ליישם את המדיניות של השהיית הרחצה, ואז השוו בין כ-500 תינוקות שקיבלו רחצה מיד לאחר הלידה בטרם יושמה המדיניות החדשה, לבין 500 תינוקות נוספים אשר נרחצו לפחות 12 שעות לאחר הלידה.
שיעורי ההנקה הבלעדית בביה”ח בקרב האימהות לתינוקות שהרחצה שלהם הושהתה עלו מ59.8 אחוזים לפני השינוי, ל68.2 אחוזים לאחר השינוי. המחקר פורסם בינואר 2019 ב- Journal of Obstetric, Gynecological and Neonatal Nursing.
כאשר משהים את הרחצה, האחיות מנגבות את הדם, אך מיד לאחר מכן נותנות את התינוק לאימו להחזיקו בתנוחת עור-לעור, נוהג שיש לו יתרונות ידועים רבים- כולל היקשרות, איזון חום הגוף והקלה על ההנקה.
האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה על הנקה בלעדית במשך ששת חודשי החיים הראשונים, ולאחר מכן המשך ההנקה לפחות עד גיל שנה. מחקרים מראים כי הנקה תורמת להתפתחות המוח כמו גם למערכת החיסונית ולמערכת העיכול של ילדים, ומפחיתה מחלות בקרב האימהות כגון סרטן השד וסרטן בשחלות.
דיצ’וצ’יו אומרת כי השהיית הרחצה יכולה לתרום לתינוק מסיבות רבות.
ראשית, ידוע כי שהיה של האם והתינוק ביחד בעור-לעור לאחר הלידה מפחיתה לחץ אצל הילוד, מה שעשוי להקל על תינוקות להתחיל לינוק. כמו כן, הרחצה נוטה להגביר את הלחץ אצל תינוקות ולקרר אותם. לפי מחקרים מסוימים, פחות סביר שתינוקות מקוררים ולחוצים ינקו.
להתחלה מידית של ההנקה יש יתרונות עבור האם והתינוק גם יחד. “אנחנו מתחילים לראות שככל שהתינוקות מתחילים מהר יותר לינוק- אספקת החלב של האם תהיה טובה יותר”, אומרת דיצ’וצ’יו.
כמו כן, מחקרים מסוימים מציינים כי ייתכן וישנם סימני ריח בנוזל מי השפיר אשר מעודדים הנקה. מחקר נוסף הראה כי אינסטינקט היניקה, אשר מתאמנים עליו ברחם, נשאר זמן רב יותר בקרב ילודים אשר נחשפו לנוזל מי השפיר של עצמם.
ולבסוף, תינוקות נולדים עם שכבת כיסוי שומנית הנקראת ורניקס, המתפקדת כשכבה של חום, הגנה על העור ולחות. כיסוי זה יורד כאשר התינוק נרחץ.
כל הנשים היולדות בבתי החולים האוניברסיטאיים מעודדות להשהות את הרחצה ב-24 שעות, כך לפי הדוברת של מערכת בתי החולים. בביה”ח מטרו-הלת’, הרחצה הראשונה מושהית בלפחות 8 שעות, ולפעמים יותר, אומרת דוברת ביה”ח טינה ארונדל. לעיתים הורים מעדיפים לא לרחוץ את ילדיהם בביה”ח כלל, ואנו מכבדים את בקשתם, היא מוסיפה.
דיצ’וצ’יו אומרת כי למשפחות אשר ילדו בביה”ח הילקרסט היה קל יותר להסתגל לשינוי מאשר לצוות הרפואי.
“היו לנו רק מספר אימהות שסירבו להשהיית הרחצה”, היא אומרת. באותם מקרים האחיות כיבדו את בקשת ההורים ורחצו את התינוק מוקדם יותר, לאחר שהסבירו את יתרונות ההשהיה.
לרחצה מידית עדיין יכולים להיות יתרונות עבור תינוקות אשר נולדו לאימהות נשאיות HIV או בעלות זיהום הרפס פעיל במטרה להפחית את סכנת ההידבקות, אומר דיצ’וצ’יו, ותחת נסיבות כאלו ביה”ח לא ימליץ על דחיית הרחצה.
הרעיון של השהיית הרחצה הראשונה היה מוכר במשך מספר שנים, אך כמעט ולא התפרסמו מחקרים על השפעותיה של מדיניות שכזאת. ביוני 2017, אחות במערכת בתי החולים באזור שיקאגו מצאה כי השהיית הרחצה הראשונה בכ-14 שעות מפחיתה את שיעורי ההיפותרמיה ביותר מחצי, ואת שיעור הסוכר הנמוך בדם, או היפוגליקמיה, בשליש.
לאחר 9 חודשים של יישום המדיניות החדשה, שיעורי ההיפותרמיה וההיפוגליקמיה ירדו אפילו יותר, ושיעורי ההנקה עלו מקצת יותר מחצי ליותר משני שליש.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ לדחות את רחצת התינוק לאחר הלידה בלפחות 24 שעות. וויסות חום גופו של התינוק בעזרת מגע עור-לעור מידי מפחית את הסיכון לחלות- סיכון אשר עלול להיות גבוה יותר בקרב תינוקות ממדינות מתפתחות.
בהילקרסט, האימהות אשר השתתפו במחקר היו בממוצע בנות 30, לבנות ברובן, נשואות, וילדו בלידה וגינאלית. ישנה סבירות גבוהה בהרבה כי נשים לבנות, אסייתיות והיספאניות ייזמו הנקה ויתמידו בה לעומת נשים שחורות, עקב שילוב של נורמות תרבותיות ומדיניות בתי החולים המעודדת שימוש בפורמולה.
דיצ’וצ’יו מאמינה שהשהיית הרחצה תעבוד בבתי חולים אשר משרתים יותר אימהות שחורות, ומקווה שהנוהג יתפשט ויתרחב. ניסיון דומה נערך ב2010 במרכז הרפואי של בוסטון, בית חולים עירוני מסוג “רשת ביטחון” (בי”ח המספק טיפול רפואי גם לאנשים נטולי ביטוח רפואי או שאין ביכולתם לשלם בעבור הטיפול. הערת המתרגמת). גם שם עלו שיעורי ההנקה, אשר באותו זמן עמדו רק על 32 אחוזים. המחקר מצא כי תינוקות אשר נולדו שם והרחצה שלהם הושהתה בלפחות 12 שעות, הראו עליה של 40 אחוזים בסיכוי לינוק.
“אם נוכל להעלות את שיעורי ההנקה בקרב אימהות אפרו-אמריקאיות, נוכל להציל חיים”, אומרת דיצ’וצ’יו.
כתיבת תגובה